mandag den 19. maj 2014

Hvad nu hvis – eller fejlstøvsugeren.


Der er mange måder at flå en høne på, det er der også hvis du vil røge den! Dette afsnit er ment som et “hvad nu hvis”

Hvis vi antager at du enten følger vores anbefalinger med salte / røgetider, under opskrifterne, eller en opskrift du har fundet andet steds, så har du ligesom et startpunkt. Herefter kommer vi til hvad jeg idag har fundet frem til er det vigtigste redskab når man begynder at røge.

Det vigtigste redskab her er helt ubetinget papir og blyant. Køb enten en “kinabog” til en tiér i brugsen, lav et ringbind, eller download en APP, hvor du kan lave et register over hvordan du har gjort.

Hermed menes:

Hvad har du røget, art og vægt.
Hvordan og hvor længe har du saltet
Hvordan og hvor længe har du udvandet
Hvordan og hvor længe har du tørret
Hvordan og hvor længe har du røget, både temperatur, røgsmuld/flis/træ og ikke mindst tid,  og omgivende temperatur spiller ind.

Hvis du holder styr på disse faktorer, og husker at skrive kommentarer ind hver gang! så lærer du det!

Eksempel:

Dato: 1/3 2013
Overskyet ca 3 grader i gennemsnit
Berberiandebryst
190 gram
Tørsaltet fra frossen tilstand
9 timer i køleskab, kun salt
udvandet
2 timer
Tørret
Med køkkenrulle, derefter 24 timer under udhæng på hus .
Røget med ren bøgesmuld
75 grader  i 1 time
Kommentarer
Lidt til den salte side, godt fast, god røgsmag og flot farve, kødet jævnt i farven, prøv at udvande lidt længere.
Røgeovnen kørte godt, generelt godt røgfyldt ovnrum.

Dette er lige som “basen” for at du får held med at røge. Samt at du lærer af dine fejl, men også at du finder frem til “din egen røgestil” med mindre selvfølgeligt at du kan huske fra gang til gang hvad du har gjort – det kan jeg ikke!

Og husk så at hvis dit Berberiandebryst så vejer 225 gram næste gang, så rykker det jo selvfølgeligt lidt i ligningen. Havde jeg nu været ingeniør havde jeg måske kunne lave et fint diagram, nu gætter jeg bare, og det giver selvfølgeligt lidt forskel på smagen fra gang til gang, men generelt går det ikke mere galt end at produktet er spiseligt, vi har dog prøvet at lave varmtrøget laks der var en glimrende erstatning for ølpølser, det kræver lidt hvidvin at få det ned når det er hvinende salt.

Problem løsning:

Dette er nok de typiske problemer du møder, eller risikerer at møde i starten som “nyrøger”

Færdigvaren er:
identifikation:
For salt
Her er der to forskellige muligheder, enten har du saltet for længe. Eller varen er ikke udvandet nok! Salt i kortere tid næste gang, eller udvand i længere tid.

For blød
Her har du enten ikke saltet længe nok, eller også har du ikke tørret produktet længe nok, eller luftfugtigheden har været så høj at der ikke rigtigt har været tørring i luften.

For hård
Enten har den været for længe i saltet, eller også har den tørret for længe.

Smager for meget af røg
Her er der typisk tale om for lang røgetid, eller også så prøv med et mere neutralt røgemiddel, nogle af de spåner eller chips, man kan købe fx. Mesquite, kan smage ganske voldsomt igennem.

Smager for lidt af røg
Enten for kort røgetid, eller også er der tale om for lidt røgmætning / udvikling i ovnrummet. Det kan ofte være et spjæld i toppen af ovnen der slipper røgen for hurtigt, prøv at lukke det mere til næste gang.
Der kan dog også være tale om at røgeemnet ikke er tørret ordentligt, men så ligger røgen typisk som en film på overfladen.

Fisk falder af kroge
Her har temperaturen været så høj at fisken er “kogt” brug en lavere temperatur, eller brug hylder i røgeovnen.

Fedtet
Røgeemnet har ikke været tørret, dette får røgen til at kondensere på overfladen.

Saltudfældninger på produktet
Røgeemnet er ikke udvandet nok inden røgningen.

Hvidt “udflåd”
Dette er protein, og skyldes typisk at temperaturen har været for høj, men også saltningen og tørringen kan spille ind, prøv at salte længere, udvand, og så tør produktet grundigere. En anden årsag kan være at temperaturen i ovnen er hævet for hurtigt, dette giver kondens, der kan få røgeemnet til at “koge”

Lyse pletter på produktet
Kondensdryp, kan skyldes temperaturforskelle i forhold til omgivelserne, eller for fugtige røgeemner, kan også skyldes at ovnskuffen er blevet lukket imens sprit i røgesmuldet brænder.  Eller at temperaturen i ovnen på anden måde er hævet for hurtigt. Har du en røgeovn med flad overside kan det hjælpe at stille den lidt skråt, hvis du konstaterer at der begynder at dannes kondensdråber i loftet.

Lyse partier på produktet
Tingene har hængt for tæt, hvis fx. Medister, eller for den sags skyld fisk rører hinanden i røgeovnen er der partier der ikke får røg, sørg for at der er luft imellem røgeemnerne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar