mandag den 19. maj 2014

Træsorter og røgning


Valg af træsorter til røgning:

Hermed videregives – uden ansvar - lidt af de erfaringer vi har gjort os efter flere år med røgning af forskellige produkter, prøv dig frem, dette er udelukkende tænkt som en rettesnor, jeg ville nødigt undvære tre af træsorterne i mit røgkøkken, nemlig bøg, der er det mest anvendte. Elletræ der er forrygende til fisk, og Enebær, der gør noget særligt for vildt, oksekød og pølser.

Når vi bruger andre træsorter er det typisk som flis, opblandet med bøgesmuld. Men er du i den heldige situation at du skal have fældet fx. et æble eller blommetræ, så gem træet til røgeovnen, vær dog opmærksom på at, det ikke må skæres med kædesav, hvorfor det måske er grenene der er mest interessante.

Gå til vores hjemmeside for at købe smuld her:

Bøg
Allround, passer til faktisk alt, god ikke for skarp røgsmag og god farve
El
Rødel passer godt til fisk, har en lidt kraftigere smag end bøg, giver en utroligt flot gylden nuance til røgvarerne. Passer også godt til skaldyr
Eg
Allround, men kraftig røgsmag, god til laks, men også okse og vildt, samt amerikanske barbecue udskæringer.
Æble
Sart smag, der passer godt til fjerkræ og ost.
Pære
Minder om æble.
Kirsebær
Sart smag, god til fjerkræ, bananer, grøntsager samt skaldyr.
blomme
Minder om Hickory, men sødere og mere mild smag svinekød og fjerkræ.
Hickory
Lidt mere barsk røgsmag, velegnet til opblanding. passer til vildt, svinekød, indmad spareribs o.l. samt nødder som fx. mandler. Bruges som mesquite i amerikansk bbq.
Ask
Minder om hickory, god til lam
Valnød
Minder om Hickory, men lidt svagere i smagen, giver en flot farve og dufter godt, bør blandes op.
Ahorn
Minder om frugttræ, men lidt kraftigere. Skinke, lam, squash, fisk som tun og laks.
Mesquite
Meget destinct smag, smagen af amerikansk bbq. God til oksespidspryst, beef jerky, oksekuvette, vildt, og peanuts.
Pecan
Sart nøddeagtig, god til fjerkræ og ost.
Enebær
Knuste enebær, eller snittede buske, meget udpræget og gennemtrængende smag, bedst ved blanding med bøg eller eg.
Hassel
Middel røgsmag, minder om valnød, svinekød, kalvekød.
Birk
Svag aromatisk, lidt som ahorn, men undgå bark og inderbark fra træet, ellers kan det blive en kras oplevelse.
syren
Mild sød røg, ost, fjerkræ og svinekød.
Vinstok
Kraftig røgsmag, frugtagtig, bedst til iblanding.
Morbær
Minder om æble.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar