Valg
af træsorter til røgning:
Hermed videregives – uden ansvar - lidt af
de erfaringer vi har gjort os efter flere år med røgning af forskellige
produkter, prøv dig frem, dette er udelukkende tænkt som en rettesnor, jeg ville
nødigt undvære tre af træsorterne i mit røgkøkken, nemlig bøg, der er det mest
anvendte. Elletræ der er forrygende til fisk, og Enebær, der gør noget særligt
for vildt, oksekød og pølser.
Når vi bruger andre træsorter er det typisk
som flis, opblandet med bøgesmuld. Men er du i den heldige situation at du skal
have fældet fx. et æble eller blommetræ, så gem træet til røgeovnen, vær dog
opmærksom på at, det ikke må skæres med kædesav, hvorfor det måske er grenene
der er mest interessante.
Gå til vores hjemmeside for at købe smuld her:
Bøg
|
Allround, passer til faktisk alt, god
ikke for skarp røgsmag og god farve
|
El
|
Rødel passer godt til fisk, har en lidt
kraftigere smag end bøg, giver en utroligt flot gylden nuance til røgvarerne.
Passer også godt til skaldyr
|
Eg
|
Allround, men kraftig røgsmag, god til
laks, men også okse og vildt, samt amerikanske barbecue udskæringer.
|
Æble
|
Sart smag, der passer godt til fjerkræ og
ost.
|
Pære
|
Minder om æble.
|
Kirsebær
|
Sart smag, god til fjerkræ, bananer,
grøntsager samt skaldyr.
|
blomme
|
Minder om Hickory, men sødere og mere
mild smag svinekød og fjerkræ.
|
Hickory
|
Lidt mere barsk røgsmag, velegnet til
opblanding. passer til vildt, svinekød, indmad spareribs o.l. samt nødder som fx. mandler. Bruges
som mesquite i amerikansk bbq.
|
Ask
|
Minder om hickory, god til lam
|
Valnød
|
Minder om Hickory, men lidt svagere i
smagen, giver en flot farve og dufter godt, bør blandes op.
|
Ahorn
|
Minder om frugttræ, men lidt kraftigere.
Skinke, lam, squash, fisk som tun og laks.
|
Mesquite
|
Meget destinct smag, smagen af amerikansk
bbq. God til oksespidspryst, beef jerky, oksekuvette, vildt, og peanuts.
|
Pecan
|
Sart nøddeagtig, god til fjerkræ og ost.
|
Enebær
|
Knuste enebær, eller snittede buske,
meget udpræget og gennemtrængende smag, bedst ved blanding med bøg eller eg.
|
Hassel
|
Middel røgsmag, minder om valnød,
svinekød, kalvekød.
|
Birk
|
Svag aromatisk, lidt som ahorn, men undgå
bark og inderbark fra træet, ellers kan det blive en kras oplevelse.
|
syren
|
Mild sød røg, ost, fjerkræ og svinekød.
|
Vinstok
|
Kraftig røgsmag, frugtagtig, bedst til
iblanding.
|
Morbær
|
Minder om æble.
|
Ingen kommentarer:
Send en kommentar