Med røgemedier mener vi alt det der bruges
til udvikling af røgen. Principielt kan alt løvtræ bruges, noget er dog mere
velegnet end andet. Og træ der har været i nærheden af lim, maling, eller en
kædesav skal undgåes, lige så vel som træ der har udviklet skimmel eller svamp.
Nåletræ er generelt ikke velegnet, med
mindre man godt kan lide smagen af terpentin. Det samme gælder i øvrigt for
birkebark, birk uden bark og inderbark afgiver en mild samg.
Generelt må der siges at være fem
grundtyper af røgemedier. Nemlig pind, spån, flis, smuld, og endeligt
briketter. En tommerfingerregel er at jo grovere et røgemedie du bruger, jo
højere temperatur, jo mere røg, og jo bedre evne til at bære gløden får du. Og
selvfølgeligt omvendt.
Pind:
Her er der tale om flækket træ, i
forskellige størrelser. De mest brugte træsorter i danmark er bøg, rødel og eg,
men også ask bruges en del, birk med bark eller inderbark, bør undgås, da det
høje olieindhold i birkebark, gør at dine produkter kommer til at smage som har
de været dyppet i terpentin.
Her er der tale om de samme træsorter, men
det mest udbredte i handelen er rødel, som giver en god kraftig farve, og en
intens røgsmag, kendt fra ikke mindst de bornholmske røgerier, som i parantes
bemærket bruger pind. Huggespån er det du får hvis du fælder et træ med økse, vi
bruger det til at generere varmen i fx. Teleskoprøgeovne og røgtønder.
Her er der tale om træ og grene der har været
igennem en flishugger, flis kan fåes i en del forskellige størrelser, og
generelt gælder det igen at jo grovere flis jo højere temperatur, samt større
røgudvikling, flis kan fåes i rigtig mange forskellige træsorter, vi vil i et
andet afsnit komme ind på hvilken træsort der er vores bud på passer til
hvilket røgeemne. Vi bruger at blande flis i smulden for at hæve temperaturen,
her må flisen ikke være for grov, da smulden så falder igennem flisen, og ender
i bunden af dit røgemedie.
Smuld fåes i flere forskellige sorteringer,
fra et meget fint træmel, der primært bruges af dem der kun laver koldrøgning. Koldrøgesmuld er svær at få ild i, og udvikler ikke voldsomt meget røg, til gengæld
udvikler den næsten ingen varme, derfor kalder vi den koldrøgesmuld. Så er der en lidt
grovere træmel, som er den vi anbefaler som standard, den giver en bedre røg,
er nemmere at holde ild i, og giver så til gengæld en lidt højere temperatur.
Den hedder ved os røgesmuld. Skal du kun have en slags smuld på lager, er det
denne, vi har både kold og varmrøget med dette, uden problemer. Endeligt kan
man få en række grovere smuldtyper, som giver godt med røg, bærer gløden godt,
men også giver mere varme, hvis du altid varmtrøger kan dette være en ide, vi
foretrækker dog at blande flis i vores standard smuld i stedet.
Ved os betyder det briketter til vores
automatiske ovne fra Bradley, disse er presset sammen uden bindemiddel, de er
forholdsvis dyre, og kan fåes i et utal af varianter. Bradley ovnen, og hermed
briketterne er meget anvendeligt til kantiner, restauranter, og andre steder
hvor man ikke har tid til at gå og kigge til ovnen hele tiden, og hvor
slutproduktet skal kunne laves ens fra gang. Samt til private der ikke vil
nøjes med færdigkøbte røgvarer, men som har dårlig tid til at lave dem.
Desuden er der selvfølgeligt andet der kan
bruges, vi havde i lang tid en kæmpestor muret røgeovn hvor vi brugte friske
brændenælder til at røge ål, og til fynsk rygeost bruges typisk havrehalm. Og
jeg er sikker på at der i litteraturen kan findes andet der bruges til
specielle produkter.
Opbevaring:
Alle røgemedier skal opbevares tørt, et
sted hvor temperaturen ikke svinger for meget, og hvor der ikke dannes skimmel
i og på dem. Alle røgemedier bør være varmebehandlet, så der ikke findes
svampesporer i produktet, vi opbevarer vores i plastspande med låg, tætlukkede
papirsposer er lige så velegnede.
Optænding
af smuld:
Kan ske med sprit, gas eller papir, bla.
Efter sigende skulle pappet fra æggebakker være godt, har dog aldrig prøvet
det. Lad røgeskuffen stå åben under opfyringen, både for at give mere luft til
forbrændingen, men også for at undgå kondens, og eventuel spritsmag i
produkterne.
Hvis dit røgesmuld ikke vil brænde er det
formentligt fordi du har et for tyndt lag, brug et lag af mindst 5 cm tykkelse,
ved koldrøgning lægges det i U eller S form og antændes i den ene ende, ved
varmrøgning antænder du midt i en flad bunke.
Vil det stadigt ikke brænde, så kan det
have trukket fugt. Prøv at brede røgesmuldet ud, i et lag i en bradepande, og
giv det varmluft ved lav temperatur i et par timer, det plejer at gøre tricket.
Vær dog opmærksom på at der ikke må være den mindste smule skimmel i dit smuld!
Er det blevet mørkt, eller forurenet, så smid det ud, husk det er fødevarer vi
har med at gøre!
Du kan gå til baaltekniks side med røgeovne og tilbehør her:
Du kan gå til baaltekniks side med røgeovne og tilbehør her:
Ingen kommentarer:
Send en kommentar